Miód

Miód – z czego powstaje cześć I

Na początek mała anegdotka. Przychodzi do mnie klientka i pyta się „Proszę Pana, czy w tym miodzie nie ma na pewno cukru”. Zbiło mnie to pytanie z tropu, bo przed oczyma stanęła mi informacja o tym, iż  95 – 98% suchej masy miodu stanowią cukry. Wiedziałem do czego zmierza pytanie. Najbardziej zwróciło moją uwagę to,  że Pani nie potrafiła zadać prawidłowego pytania, co wynika z utartych schematów takich jak: miód z cukrem, czy miód się scukrzy i tak dalej. Spotkałem się również z wieloma podobnymi sytuacjami. Wynikały one najczęściej z stereotypów.

                Powyższy przykład jest jedną z przyczyn założenia tego bloga. Mam szczerą chęć przekazania wam informacji na temat produktów pszczelich. Na co klient musi zwrócić uwagę, by nie dać się oszukać oraz jakie pytania powinien zadać sprzedawcy. Jednak nie ma co się oszukiwać: nie ma  idealnego sposoby na to, by nie dać się oszukać. W kolejnych postach postaram się zwrócić waszą uwagę na te cechy miodu, które w mojej ocenie mogą was uchronić przed kupnem feralnego miodu. W pierwszej kolejności należy odpowiedzieć na pytanie: „Czym jest miód?”.

                Rozporządzenia MRiRW z dnia 03.10.2003 z późniejszymi zmianami definiuje:

Miód – jest naturalnym, słodkim produktem, wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin albo wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym odparowywanym i pozostawianym do dojrzewania w plastrach.

                 „lub wydzielin żywych części roślin albo wydalin owadów ssących soki żywych części roślin” Fragment ten mówi nam oczywiście jak i z czego powstaje spadź.

                Powyższe rozporządzenie ministerstwa informuje nas o tym co możemy nazwać miodem, a czego nie.  W kolejnych postach wyjaśnię czym są zachwalane ziołomiody i dlaczego ziołomiód w mojej ocenie nie jest miodem. Poświęcę również post na omówienie miodu sztucznego i odpowiem na pytanie czy miód w marketach jest fałszywy.

Miód możemy podzielić na trzy typy:

Miód nektarowy – jak sama nazwa wskazuje miód ten powstaje z nektaru roślin kwitnących, miody te mogą charakteryzować się barwą od bardzo jasnej do bardzo ciemnej

Miód spadziowy – powstaje wyłącznie ze spadzi. Miody spadziowe dzielą się w zależności na to czy pochodzą z drzew liściastych (np. lipa, klon, kasztan) czy z iglastych (np. jodła, świerk). Miody te charakteryzują się ciemną barwą.

Miody nektarowo – spadziowe – powstają w momencie kiedy pszczoły korzystały jednocześnie z pożytku nektarowego oraz z pożytku spadziowego. Im więcej spadzi w miodzie tym jest on ciemniejszej barwy.

                Jeżeli pszczoły podczas swoich zbiorów korzystały z wielu różnych źródeł nektaru powstaje miód wielokwiatowy, natomiast kiedy przeważa nektar jednego typu roślin powstaje miód odmianowy (miód lipowy, rzepakowy, akacjowy, gryczany, wrzosowy, słonecznikowy, malinowy itd.).

                A w kolejnym poście zajmę się analizą chemiczną miodu, który już niebawem na blogu.

Bibliografia:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20031811773

Rybacka – Chmielewska H., Szczęsna T. 2008. Produkty pszczele [W:] Hodowla pszczół. Praca zbiorowa pod redakcją  J. Wilde, J. Prabuckiego. Wyd. PWRiL, Poznań: 323-332.

Wojtacki M. 1988. Miód Pszczeli [W: VI] Produkty Pszczele i przetwory miodowe M. Wojtacki Wyd. PWRiL, Warszawa 1988: 6-12

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: